Европейските лидери подкрепиха единодушно споразумението за оставане на Великобритания в Евросъюза. Вече се говори и за евентуална дата за референдум - 23 юни, на който последната дума ще имат британските граждани.

Дейвид Камерън си тръгна като победител от Брюксел. Великобритания получи специалния статут, който си поиска. Той й позволява тя да е част от това, което й харесва в ЕС и да стои настрана от това, което не й е съвсем по вкуса. Изказването на Дейвид Камерън от миналата нощ звучеше по-скоро като агитация към сънародниците му, отколкото като за пресконференция пред чуждестранни журналисти.

„Постигнах сделка, която дава на Великобритания "специален статут" в Европейския съюз. Великобритания ще стои на страна от "по-тесен съюз", никога няма да сме част от Европейска свърхдържава. Ще има нови ограничения за ползване на социалната ни система от европейските мигранти.

Великобритания никога няма да приеме еврото като валута, договорих и жизнено важни гаранции за защита на нашата икономика, както и право на глас при взимането на решения по споразумението за свободна търговия. Това за мен е достатъчно за Великобритания да остане в Европейския съюз, като получава най-доброто от двата свята”, заяви Дейвид Камерън.

Великобритания си извоюва правото да ограничава социалните придобивки за чуждестранни граждани, работещи в Обединеното кралство от по-малко от 7 години.

По втората много спорна тема на срещата – еврото – официално Великобритания няма да има право на вето относно решения, касаещи еврозоната.

„Вярвам, че успяхме да дадем на Дейвид Камерън пакет от реформи, с който може да води кампания за оставане на Великобритания в Европейския съюз. Аз съм от хората, които се борят за повече интеграция в съюза, но има хора, които имат други възгледи, затова приех споразумението в духа на справедлив компромис”, каза канцлерът Ангела Меркел. 

Снимка: Reuters

Тя подчерта, че членството в ЕС представлява огромна ценност, особено във времена на турбулентност и несигурност в света и отправи най-добри пожелания за Камерън през следващите месеци.

Великобритания се нуждае от Европа и Европа има нужда от Великобритания. Да скъсаме връзката си е против общия ни интерес. Направихме всичко по силите си, но последната дума ще е на британските граждани. На финала искам само да кажа - обичам Великобритания, обичам и Брюксел”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Според датския премиер Ларс Льоке Расмусен сделката е добра. "Дейвид Камерън се бори силно за Великобритания. Добра сделка за Обединеното кралство и за ЕС", написа той в Туитър.

Малтийският премиер Джоузеф Маскат написа: "Сделката е справедлива. Късмет на Дейвид Камерън в кампанията му да задържи Обединеното кралство в ЕС. Сега ще решава британският народ", предаде ДПА.

В Лондон днес ще се проведе заседание на британския кабинет, на което Дейвид Камерън ще представи завоеванията си от Брюксел. Това на практика е началото на проевропейската му кампания преди референдума „за” или „против” оставането на страната му в Съюза.