Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Фансоа Оланд ще се срещнат, за да финализират плановете си за по-интегрирана еврозоната, на фона на все по-засилените притеснения за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщават европейски източници.

Срещата в Берлин, на която ще присъства и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, е "почти сигурна", заяви източникът.

Официалната тема на разговорът ще бъде съвместна германо-френска пътна карта за бъдещето на 19-членния валутен съюз. Тя идва в отговор на молбата на Юнкер за съвместно обсъждане между държавите членки на идеи за по-добро ръководство на валутната зона, която пострада тежко от финансовата криза.

Но в същото време разговорите идват само седмици след като британския премиер Дейвид Камерън беше преизбран за втори мандат с обещанието да проведе референдум за членството на страната в ЕС до края на 2017 г. Страната също така се притеснява, че Европейският съюз все повече се разделя на страни от еврозоната и тези извън него.

Британският премиер също така настоява ЕС да се ограничи от по-нататъшни интеграции и ако това не стане, не е изключено на референдума гласоподавателите да заложат на излизането от съюза.

Срещата между двамата идва на фона на вчерашното посещение на Юнкер във Великобритания и срещата между него и Камерън. "Премиерът подчерта, че британският народ не е доволен от статуквото и вярва, че ЕС се нуждае от промяна, за да се отнесе по-добре към тези притеснения", заяви говорител на Камерън след срещата