Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Ердоган ще  си сътрудничат в решаването на мигрантската криза. Двамата са разговаряли по телефона, съобщи говорителят на правителството на ФРГ Щефан Зайберт.

„Меркел и Ердоган се договориха да активизират сътрудничеството между Берлин и Анкара за преодоляването на кризата. Важен акцент беше поставен върху борбата с незаконния трафик на мигранти“, заяви говорителят на канцлерката.

По  време на разговора Меркел е признала колосалните усилия, които Турция предприема, за да настани и осигури около двата милиона сирийски имигранти. Канцлерката и президентът също така са се обединили около позицията, че конфликтът в Сирия трябва да се реши по политически път. И двамата смятат, че за да се премахне на напрежението е необходима солидарност на цялата международна общност.

Междувременно, унгарският премиер Виктор Орбан заяви в сряда, че към оградата по границата със Сърбия ще бъдат построени заграждения и по границите с Хърватия и Румъния, за да се спре мигрантския поток устремил се към Западна Европа. В сряда се стигна до сблъсъци между мигранти и полицията на сръбско-унгарската граница. Мигрантите замеряха с камъни полицаите, а силите на реда отвърнаха с водни струи и сълзотворен газ. Ранени са 20 унгарски полицаи. В същото време сръбската полиция гледаше безучастно как от територията на Сърбия мигрантите нападат унгарските сили на реда. Будапеща реагира незабавно и остро разкритикува бездействието на Белград, което по-късно беше признато и от сръбския вътрешен министър Небойша Стефанович.

По първоначална оценка Германия очакваше пристигането на над 800 000 мигранти до края на тази година, но тази седмица вицеканцлерът на Федералната република Зигмар Габриел ревизира тези прогнози. Новите данни са за един милион души.

Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война.