Мексиканската федерална полиция залови Сервандо Гомес – La Tuta (Учителят), главатарят на наркокартела „Рицари тамплиери”, който е един от най-търсените бегълци от правосъдието в страната.

Гомес е задържан без нито един изстрел в Морелиа, столицата на западния щат Мичоакан, където бандата му е действала, съобщи представител на Комисията по национална сигурност.

49-годишният бивш учител е прехвърлен в Мексико сити, където властите ще дадат пресконференция за залавянето му. Тя е резултат от „няколкомесечна разузнавателна дейност, извършена от федералната полиция”.

Миналата година полицията проведе масирано издирване на Гомес в планините на Мичоакан с помощта на местни доброволчески сили, които се борят с оръжие срещу „Рицарите тамплиери”.

С ареста на Гомес е нанесен огромен удар срещу картела, който от години безчинства в щата, чийто поминък е рудодобивът и селското стопанство.

Смята се, че 49-годишният Гомес е станал бос на организацията, след като върховният ѝ водач Насарио Морено беше убит при акция на армията миналия март.

Администрацията на президента Енрике Пена Нието е неутрализирала някои от най-търсените престъпни босове, след като дойде на власт през декември 2012 г.

Ареста на Гомес е победа за президента, чийто рейтинг продължава да пада. Причината е неспособността му да се справи с насилието в съседния щат Гереро. Там 43 студенти бяха убити от банда, която вероятно е действала в съюз с местната полиция.