Четири месеца след отвличането на 43-ма студенти в Мексико властите обявиха, че всички те са мъртви, позовавайки се на самопризнания и научни доказателства, събрани от мястото, където се твърди, че младежите са били убити и малко след това изгорени, съобщиха световните агенции.

"Доказателствата позволяват да установим със сигурност, че студентите са били отвлечени, убити и изгорени, а останките - изхвърлени в реката", каза главният прокурор Хесус Мурильо Карам.

Студентите са били убити по поръчка на наркокартел, който ги сбъркал с конкурентна банда. Засега е установена самоличността само на една от жертвите. Кметът на град Игуала и жена му са били арестувани като двамата основни заподозрени. Член на престъпната организация "Герерос Унидос" е признал, че един от шефовете му е наредил да екзекутира 43-мата младежи.

Масови протести зачестиха в югозападния мексикански щат Гереро и участниците в тях настояваха за светлина върху изчезването на 43-мата студенти. Общо 90 души - местни полицаи, наркотрафиканти и местни ръководители, бяха арестувани във връзка със случая с изчезналите младежи.