Тонът между държавните глави на Мексико – Енрике Пеня Нието, и на САЩ – Доналд Тръмп, рязко се изостри.

Първо Тръмп предложи на мексиканския си колега изобщо да не идва на планираната им среща, ако Мексико няма да приеме да плати за стената по границата.

След това Ниета официално отмени въпросната визита.

Тръмп пък предложи мексиканските стоки да се облагат с 20-процентно мито, а парите да отиват за строежа на стената.

„Уведомихме Белия дом, че няма да участвам в планираната за следващия вторник работна среща с POTUS (акроним на „Президент на Съединените щати”), написа Пеня Нието в „Туитър”.

Той отбеляза, че „Мексико потвърждава желанието си да работи със САЩ за постигане на полезни и за двете страни договорености”.

Вчера Тръмп подписа указ за построяване на стена по границата на Съединените щати с Мексико.

Eвентуалната среща с Енрике Пеня Нието би била безполезна, ако Мексико не се отнася към Съединените щати с уважение, каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

По думите му двамата с Пеня Нието са решили заедно да анулират планираната за следващата седмица своя среща във Вашингтон.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър по-късно заяви, че американското президентство ще търси възможност за пренасрочване на срещата. „Ще оставим комуникационните линии отворени”, подчерта Спайсър.

Същевременно стана ясно, че началникът на граничната служба на САЩ Марк Морган е напуснал поста си във ведомството, което отговаря за сигурността на границите на САЩ с Мексико и Канада, предаде Ройтерс.

Според пожелали анонимност официални източници на граничните служители било съобщено, че Морган вече не заема тази длъжност.

Не е ясно поради каква причина дългогодишният агент на ФБР се е оттеглил.