Мехмед Дикме: Никой не може да е сигурен кой ще спечели президентските избори в Турция
Виждаме, че само с гласовете на управляващата партия не може да се спечелят избори, посочи той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    8
Мехмед Дикме
Снимка: bTV

При този резултат на референдума в Турция никой не може да бъде сигурен кой ще спечели президентските избори в страната през 2019 г. Това коментира бившият социален министър Мехмед Дикме в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Според официалните данни от турската ЦИК на вота в неделя малко над 51% от гласоподавателите са подкрепили конституционните промени, които дават повече права на държавния глава.

Виждаме, че само с гласовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не може да се спечелят избори, добави Дикме.

Референдумът в Турция: Как се разпредели вотътТурската ЦИК обяви, че всички бюлетини, обявени за валидни, са такива

От политическа гледна точка на този вот се случиха няколко неща – ПСР изгуби около 10% от гласовете си, но голяма част от привържениците на националистическата и народнорепубликанската партия гласуваха с „Да“ на референдума. В източните райони пък, където кметовете са от прокюрдската ХДП, гласуваха масово с „Не“.

Денят след избора: Новите правомощия на Ердоган разделиха Турция (ОБЗОР)Опозицията иска касиране на референдума

Изборният резултат е такъв, какъвто е решил народът. Съмнения за манипулации винаги има, но разликата е 1,4 млн. души и никак не е малка, посочи още гостът.

По думите му „определено може да се каже, че Турция е разделена на две“.

Реджеп Ердоган: Преборихме кръстоносците и техните лакеиСирийски ислямисти честитиха на турския президент след референдума

Дикме смята, че още преди президентските избори конституцията ще бъде променена. Едно от първите неща, които Реджеп Тайип Ердоган ще предприеме, пък ще е да се възползва от новопридобитото си право да се върне начело на партията си. Така, със силна ръка, той ще се опита да я консолидира и подготви за 2019 г. Що се отнася до изказванията му за смъртното наказание – че ще бъде обсъдено веднага и може дори да е предложи на нов референдум, Дикме посочи, че може да се сметне за популистко изказване.

Мехмед Дикме
Снимка: bTV

На въпрос дали Ердоган се превръща в султан, гостът коментира, че диктатурата не е полезна за нито една държава, а дали Турция се превръща в диктатура или в управление на силната ръка – това времето ще покаже. „Нека не се плашим от комшиите“, призова той и посочи, че там ще има смяна на политическата система, по света има и други страни, които са президентски републики, включително САЩ. „Друг е въпросът как ще бъде използвана тази власт. Кой може да гарантира, че няма да да дойде след 2 – 3 години на власт някой, който не е добре със здравето?“, попита Дикме.

„Туитър” за турския референдум: Атаюрк срещу ДикатюркОпасенията, че Турция се отдалечава от демокрацията, спазването на човешките права и европейските ценности, получиха израз и в „Туитър”

Той обаче посочи, че след обявяването на изхода от референдума стойността на турската лира се е повишила с 1%, което показва доверие на световните пазари и очакване за стабилизация на страната.

Според Дикме българските власти трябва да следят ситуацията и да са много предпазливи. България е изключително зависима от Турция от икономическа гледна точка, посочи той.

Петър Воденски: Реджеп Ердоган вече е овладял всичкоТой и досега имаше огромна власт, а сега я закрепва конституционно. Не очаквам опитите за намеса във вътрешните дела на България да спрат, даже напротив, каза бившият посланик на България в Турция

Гостът каза още, че има честта да познава част от обкръжението на Ердоган и „не бих казал, че имат старомодно мислене. Може би е малко по-религиозно, но имат ясно икономическо мислене. Не приемат България като провинция. Няма човек, вкл. Ердоган, който да иска нещо да става в България, те искат мир на Балканите“.

Дикме прогнозира, че ДПС ще продължава да бъде в изолация от Турция за сметка на ДОСТ.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 4
    8
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре