Властите в Киев трябва да седнат на масата за преговори с лидерите в източната част на страната за установяването на мир, смята руският президент Дмитрий Медведев в интервю за телевизия CNBC.

„Главната ни задача днес е да помогнем в Украйна да настъпи мир. А това може да се случи единствено чрез преговори. Централната част на Украйна, централното правителство трябва да чуе гласа на източната част на Украйна”, подчерта той.

„Харесват ли им тези хора или не, както и да ги наричат, те трябва да седнат на масата за преговори и да се договорят с тях за това как ще живеят заедно занапред, дали искат да живеят заедно. Това е най-важното”, каза Медведев.

Той увери, че Русия изпитва дълбоко безпокойство от това, което се случва на територията на нейната съседка, и би искала гражданската война, започнала след държавния преврат от началото на тази година, да завърши, за да може Украйна да се развива спокойно и стабилно.

„Всички решения, които Русия взема, включително засягащите нашите въоръжени сили, се отнасят към компетенцията на нашата власт, на президента на Русия, и не са свързани по никакъв начин със ситуацията там, която, разбира се, силно ни тревожи”, добави Медведев.

Той отново подчерта, че рисковете, които стоят пред Украйна заради встъпването в икономически отношения с ЕС, са много високи. „Но това е отговорност на украинското ръководство”, каза руският премиер.

Дмитрий Медведев отхвърли категорично т.нар. презареждане в руско-американските отношения да продължи, докато действат санкциите срещу Русия.

„Нека говорим откровено, тези санкции не сме ги измислили ние, а нашите партньори в международната общност. Както казваме ние, Бог да ги съди. Ние, разбира се, ще преживеем тези санкции. Никак не се съмнявам, че след известно време те ще се изпарят, просто няма да ги има, но няма никакво съмнение, че те навредиха на нашите отношения", продължи руският лидер.

Той обясни, че разбира безпокойството на „нашите партньори и от международната обстановка, и от това, което става в Европа и на територията на Украйна”. „Но когато фундаментите на международните отношения, които ние с вас създадохме с толкова труд, се принасят в жертва на всякакъв род ограничения, това ми се струва абсолютно деструктивно", подчерта Медведев.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната