Мъж е загинал във вчерашната буря в Солун, след като колата му била отнесена от вода след вчерашните обилни валежи в града, съобщиха местни медии. Проливни дъждове заляха Гърция и предизвикаха наводнения.

49-годишният мъж карал високопроходим автомобил в солунското предградие Ориокастро, когато колата му била отнесена. 19-годишният му син, който бил с него в колата, бил спасен от екип на противопожарната служба, който бил повикан на мястото на инцидента. Спасителната операция на пожарникарите продължила три часа.

Дъждът е предизвикал наводнения в приземни етажи и магазини в Северна Гърция. Много улици са се превърнали в езера. Допреди няколко часа в град Касторя дори било невъзможно да се излезе по улиците. Бурята и дъждът засегнали най-силно селата около Солун.

Метеоролозите прогнозират, че вълната от валежи и бури се движи към Атина, където днес на места се очаква и градушка.

Лошото време в Северна Гърция ще се задържи и утре. Очаква се повишение на водните нива на реките и приливни вълни от обилните валежи. Фермерите са предупредени да вземат мерки по защита на стадата животни.

Тежка ситуация на Балканите

В същото време в Северозападна Хърватия водите на реките достигнаха рекордно ниво. Нивото на река Мура е 533 см. Ситуацията е тежка и в останалите части на област Междумурие, съобщават хърватските медии.

Очаква се придошлите води на река Сава да залеят редица области в Хърватия. В Карловац все още е в сила предупреждението за опасност, въпреки че равнището на река Коране намалява. Жителите изграждаха диги, а около 50 души са евакуирани.

Нараства и равнището на река Уна, поради което в Хърватска Костайница е обявено извънредно положение.

Циклонът „Талия” наводни и Скопие. Според „Утрински весник” в столицата на Македония вчера не са се познавали нито улици, нито тротоари, а само едно голямо езеро. Наводнения е имало и на улици, които досега не са били обозначени като черни точки. Заради бурята е настанал хаос редица квартали в Скопие.

В Босна и Херцеговина са наводнени няколко общини. Най-тежко пострадал е град Бихач. В Приедор също са наводнени стотици жилищни сгради. Населението продължава да гради диги. Десетки спасителни екипи евакуират с лодки жителите на засегнатите зони.

Проливните дъждове вече взеха две жертви в Словения. В събота загина 17-годишно момиче, а в неделя беше намерено тялото на 26-годишен мъж, който е загинал при срутване на мост на около 50 километра от столицата Любляна. Около 10 национални пътища са били затворени, а стотици къщи са наводнени. Наводненията са предизвикали около 200 свлачища в страната.

  • Един човек е загинал и един е в неизвестност при наводнения в Словения
  • 200 къщи падат в Ню Йорк заради Санди
  • 30 млрд. долара ще поправят щетите след Санди в Ню Йорк
  • Блумбърг въведе режим на бензина заради последиците от Санди
  • Близо милион жители на Ню Йорк остават без ток
  • Нова буря заплашва САЩ
  • Спестявайки си гнева на американците, кметът на Ню Йорк отмени маратона
  • Модел се снима сред останките от Санди
  • 4 милиона домакинства без ток заради Санди
  • Ирански свръхтехнологии предизвикали бурята Санди