Белгийската полиция задържа за кратко мъж, след като нахлул с автомобила си в казарма, съобщиха местни медии. 

Той влетял в казармата с колата си с висока скорост, паркирал на служебно място и се затичал в неизвестна посока. Когато се върнал, бил свален на земята от органите на реда. Мъжът заявил, че имал спешна нужда от тоалетна, затова не обърнал внимание на табелите, които посочват, че достъпът до района е ограничен, както и че това е военно поделение.

Заради постоянната готовност за реагиране на терористични атаки, военните повикали на място полиция и екип за обезвреждане на взривни вещества. При последвалите разпити и претърсвания било установено, че задържаният не представлява никаква заплаха. Той ще трябва да плати разноските по намесата на екипа за обезвреждане на взривове.

Готовността за противодействие на терористите в Белгия остава висока след разбиването на терористична клетка във Вервие през януари. Оттогава досега са похарчени 10 млн. евро за повишените мерки за сигурност в страната. Белгийското правителство съобщи, че ще отдели още 200 млн. евро за тези цели.

В началото на тази седмица за пръв път беше изяснено, че терористите от Вервие не са планирали атентат, а похищение на полицай. Те възнамерявали да отвлекат полицая и да го убият пред камера.