Италианският министър-председател Матео Ренци, канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд призоваха за засилване на европейската система за сигурност. На фона на терористичните заплахи сътрудничество между държавите-членки в областта на сигурността трябва да бъде по-тясно, категорични бяха лидерите на Германия, Франция и Италия по време на срещата на остров Вентотене, предаде австрийската информационна агенция APA.

С Европа не е свършено след брекзит, заяви италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Франс прес.

"Мнозина смятаха, че след брекзит с ЕС е свършено. Но не е така", увери той малко преди да започне работната си вечеря с Меркел и Оланд, на която тримата ще обсъдят как да бъде възроден ЕС след шока от британския вот.

Ренци подчерта, че Европа иска да напише бъдещата глава след британския вот за напускане на общността, съсредоточавайки се върху общата отбрана, сигурността и икономическия растеж, като особено внимание бъде обърнато на младежката безработица, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференцията, свикана на самолетоносача "Гарибалди", който координира операцията на ЕС за спасяване на мигранти в Средиземно море, Ренци заяви, че подобряването на сигурността и на обмена на разузнавателна информация е абсолютен приоритет за Европа, която е изправена пред ислямистко насилие.

Президентът на Франция Франсоа Оланд подчерта специално нуждата от обща европейска отбрана след серията кървави атаки във Франция и други европейски страни.

Той каза също, че европейските лидери трябва да се борят срещу националистическите тенденции и да покажат обединен фронт. Френският лидер изброи три приоритета за Европейския съюз: укрепване на сигурността чрез обмен на разузнавателна информация и контролиране на миграцията, стимулиране на държавното и частното инвестиране и решаване на въпроса с младежката безработица.

Оланд заяви също, че за международната общност ще бъде срамно, ако не успее да спре убийствата в сирийския град Алепо, съобщи ДПА.

Германският канцлер Ангела Меркел наблегна на проблема със сигурността пред лицето на ислямския тероризъм и гражданската война в Сирия. Тя подчерта, че страните от ЕС трябва да направят повече за вътрешната и външната сигурност.

Меркел също се обяви за укрепване на сътрудничеството в отбраната и за разширяване на обмена на разузнавателна информация. Тя каза, че европейските страни трябва да засилят сътрудничеството в битката срещу трафикантите на мигранти през Средиземно море и в защитата на външните граници на съюза.

Преди това лидерите на Италия, Франция и Германия положиха венец на гроба на италианския интелектуалец Алтиеро Спинели на остров Вентотене в Тиренско море. Спинели е бил заточен на острова по време на режима на Мусолини.

Снимка: EPA

През юни 1941 г. с двама съмишленици той написва основополагащия документ на европейския федерализъм "Манифестът от Вентотене". Две години по-късно основава Движение за европейски федерализъм.