Животът в Световния океан изправен пред масово унищожение. Това се казва в мащабно проучване на учени от цял свят, представено от Калифорнийския университет.

Снимка показва пластмасов остров, образуван от отпадъците в Тихия океан. Той обаче бледнее на фона на така наречения "път на отпадъците", за който се предполага, че е с площ 700 000 квадратни километра, приблизително шест пъти територията на България.


Кораловите рифове в Световния океан са намалели с 40%. Има мащабна загуба на местообитания, промяна на химическия състав на водата. Наблюдава се и изчезване на цели екосистеми.

Екозащитниците от години се опитват да привлекат вниманието към тези проблеми. Оцеляването на цели екосистеми в океаните е в ръцете на човека. В повече от 150 зони, някои с размерите на цели държави, вече няма живот.

Световният океан е достатъчно голям, за да се справи с проблема и без наша помощ, но за целта трябва да спрем замърсяването още днес. „Това е процес, който не е от скоро, но вече виждаме резултатите от интензивната човешка дейност, а именно: изчезването на рифовете, измирането на рибата и образуването на острови от отпадъци”, коментира Петко Цветков от Фондация „Биоразнообразие”.

Учените са на мнение, че, ако миграцията досега е помагала на много видове да оцелеят, с напредването на човешката дейност, търсенето на нови местообитания е все по-трудно. Въглеводните емисии променят химичния състав на водата и я правят по-киселинна.


„Дупченето на морското дъно за добива на нефт или на други материали, строежите - всичко това води до нарушаване на обитанията, но да не забравяме и климатичните промени. Нужни са общи действия. А това, което правят хората на сушата, влияе и на океаните”, обясни Петко Цветков.

Учените в момента се разделят на два лагера. Според едните вече е твърде късно, за да се направи каквото и да било. Според другите разполагаме със съвсем малко време.