Кандидатът за канцлер на Германия от социалдемократите Мартин Шулц заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е "заплаха за демокрацията" и си играе със "сигурността на западния свят". Бившият председател на Европейския парламент казва това в откъси от интервю за списание "Шпигел", предаде ТАСС.

"Това, което започна да прави американското правителство, се нарича борба на културите", каза Шулц. По думите му Тръмп "си играе със сигурността на западния свят".

В интервюто той също така иска от германския канцлер Ангела Меркел, която преди това разкритикува указите на Тръмп за имиграционната политика, решително да се дистанцира от новото американско правителство. По думите му канцлерът няма право "мълчаливо да наблюдава тези неприемливи стъпки". "Ако Тръмп продължи да руши нашия ценностен ред, трябва ясно да заявим: това не е нашата политика", каза Шулц, определяйки като "неприемлива" забраната за влизане в САЩ на гражданите на редица страни с предимно мюсюлманско население.

Според бившия председател на ЕП от предизборната кампания в САЩ може да бъде извлечен само един урок: "в никакъв случай не трябва да се води такава предизборна борба".