Мартин Шулц обяви, че подава оставка като лидер на партията си
Бях много щастлив да бъда на този пост. Напускам го без никакво огорчение или обида. Преживях възходи и сривове, каквито рядко се срещат в политиката, каза той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Мартин Шулц
Снимка: Reuters

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц обяви, че подава оставка като партиен ръководител, предаде ДПА.

„Бях много щастлив да бъда на този пост. Напускам го без никакво огорчение или обида. Преживях възходи и сривове, каквито рядко се срещат в политиката“, каза той.

С последното си изявление Шулц препоръча и нов лидер на партията – председателката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес.

Андреа Налес
Снимка: Reuters

Ръководството на партията обяви, че я подкрепя за поста. Кандидатурата ѝ ще се гласува от партийните членове на 22 април.

Според източник от ГСДП и.д. лидер на социалдемократите до гласуването на 22 април ще бъде кметът на Хамбург Олаф Шолц.

ГСДП е в тежко положение, след като подкрепата му падна до исторически ниски нива на парламентарните избори през септември. След като първоначално отказваше нова коалиция с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, партията я прие миналата седмица.

След 4 месеца преговори: В Германия се разбраха за коалиционния кабинетАнгела Меркел ще е канцлер за четвърти път, външен министър става досегашният лидер на социалдемократите Мартин Шулц

Това решение обаче бързо разклати позициите на Шулц, защото той отначало искаше да е външен министър в новото правителство, въпреки предишни свои обещания никога да не работи в правителство на Меркел.

Той беше лидер на социалдемократите само 11 месеца, след като през март миналата година се отказа от поста председател на Европарламента.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре