Производителят на шоколадови десерти "Марс" (Mars) обяви, че изтегля свои продукти от 55 страни, след като потребител открил пластмасово парченце в един от тях, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на "Марс: в Холандия Рьоел Говерс заяви пред журналисти, че изтеглянията засягат 55 страни, но не можа да даде повече подробности.

Информация на сайта на системата за бързо съобщаване на ЕС RASFF показва, че България не е сред засегнатите държави. За сметка на това опасните десерти са стигнали чак до страни като Тайван и Шри Ланка.

По-рано днес в сайта си за Германия компанията обяви за изтеглянето на свои продукти, произведени в началото на тази година в Холандия.

Холандската агенция за безопасност на храните помести в сайта си прессъобщение от "Марс", че в едно от изделията на американския шоколадов гигант е открито пластмасово парче, което би могло да доведе до задавяне. Изброени са и засегнатите от изтеглянето продукти - "Марс" (Mars), "Сникърс" (Snickers), "Милки уей" (Milky Way) и "Мини Микс" (Mini Mix).

След като вече обяви изтегляния в Германия и Холандия, компанията съобщи, че нейни шоколадови десерти и сладкарски изделия ще бъдат изтеглени от търговските мрежи и във Франция, Великобритания, Белгия, Италия и Испания.

Изтеглените продукти ще бъдат различни в отделните страни, уточниха от компанията.

Освен това изтеглянето се отнася и за кутии бонбони "Селебрейшънс" (Celebrations) със срок на годност между 19 юни 2016 г. до 8 януари 2017 г.

Не се уточнява какъв е обемът на изтеглените продукти нито какво финансово отражение ще има тяхното изтегляне.

Междувременно поради огромният интерес към изтеглянето на шоколадовите десерти, сайтът на компанията временно блокира.