„Холандия каза „стоп” на популизма”, заяви Марк Рюте, чиято Народна партия за свобода и демокрация спечели парламентарните избори. Съставянето на ново правителство обаче ще е сложно, защото за него ще са нужни поне четири партии в раздробения холандски парламент, обобщава специалният пратеник на bTV Стоян Георгиев.

След като рекордните 81% от холандците пуснаха бюлетина, в долната камара на парламента влизат 13 партии.

Народната партия на Рюте печели 31 или 32 от общо 150 места.

Основният му съперник –  крайнодесният Герт Вилдерс, лидер на антиимигрантската Партия на свободата, се представи по-зле от очакваното и формацията му ще разполага с 19 места.

Вилдерс призна поражението си и изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като добави, че се е надявал на около 30 места.

Той обаче посочи, че партията на Рюте намалява представителството си в парламента с 9 места, е неговата го повишава с 4 места.

„От тази гледна точка аз съм победител”, каза той и изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента.

Герт Вилдерс
Снимка: EPA

Големият губещ на тези избори обаче е коалиционният партньор на Рюте – Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9.

При този резултат изглежда малко вероятно Дейселбаум да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната, коментира АП.

Оставането на Партията на труда в бъдещата коалиция е една от главните интриги след изборите. За най-вероятно обаче се смята сътрудничеството на партията на Рюте с християндемократите и ляволибералната партия „Демократи-66”, която ще има 18 или 19 места.

Огромен скок бележи партията „Зелени леви”, която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе силна кампания, отбелязват анализаторите.

След „Зелените леви” с 14 места се нарежда Социалистическата партия. В парламента влизат още Християнският съюз с 6 места, Партията за защита на животните с 5 и др.

Така след напрегнатите избори Холандия върви към тежки коалиционни преговори.

„Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред”, заяви Рюте.

Вотът в Холандия беше наблюдаван с интерес в цяла Европа, тъй като е първият от няколко, в които се очакваше силно представяне на крайнодесните партии.

Още преди вчерашния вот Рюте намери сполучлива метафора, като го нарече европейски четвъртфинал, преди френския полуфинал (изборите там през април – май– бел.ред.) и германския финал (изборите за Бундестаг през септември).