Марк Рюте след изборната си победа: Холандия каза „стоп” на популизма
След напрегнатите избори в страната предстоят обаче тежки преговори за сформиране на коалиция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
Марк Рюте
Марк Рюте Снимка: Reuters

„Холандия каза „стоп” на популизма”, заяви Марк Рюте, чиято Народна партия за свобода и демокрация спечели парламентарните избори. Съставянето на ново правителство обаче ще е сложно, защото за него ще са нужни поне четири партии в раздробения холандски парламент, обобщава специалният пратеник на bTV Стоян Георгиев.

След като рекордните 81% от холандците пуснаха бюлетина, в долната камара на парламента влизат 13 партии.

Народната партия на Рюте печели 31 или 32 от общо 150 места.

Партията на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в ХоландияТя е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места

Основният му съперник –  крайнодесният Герт Вилдерс, лидер на антиимигрантската Партия на свободата, се представи по-зле от очакваното и формацията му ще разполага с 19 места.

Вилдерс призна поражението си и изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като добави, че се е надявал на около 30 места.

Той обаче посочи, че партията на Рюте намалява представителството си в парламента с 9 места, е неговата го повишава с 4 места.

„От тази гледна точка аз съм победител”, каза той и изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента.

Герт Вилдерс
Герт Вилдерс Снимка: EPA

Големият губещ на тези избори обаче е коалиционният партньор на Рюте – Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9.

При този резултат изглежда малко вероятно Дейселбаум да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната, коментира АП.

Оставането на Партията на труда в бъдещата коалиция е една от главните интриги след изборите. За най-вероятно обаче се смята сътрудничеството на партията на Рюте с християндемократите и ляволибералната партия „Демократи-66”, която ще има 18 или 19 места.

Огромен скок бележи партията „Зелени леви”, която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе силна кампания, отбелязват анализаторите.

След „Зелените леви” с 14 места се нарежда Социалистическата партия. В парламента влизат още Християнският съюз с 6 места, Партията за защита на животните с 5 и др.

Така след напрегнатите избори Холандия върви към тежки коалиционни преговори.

„Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред”, заяви Рюте.

Кой е новият стар премиер на Холандия Марк Рюте?След победата на изборите Рюте ще трябва да сформира нова управляваща коалиция

Вотът в Холандия беше наблюдаван с интерес в цяла Европа, тъй като е първият от няколко, в които се очакваше силно представяне на крайнодесните партии.

Още преди вчерашния вот Рюте намери сполучлива метафора, като го нарече европейски четвъртфинал, преди френския полуфинал (изборите там през април – май– бел.ред.) и германския финал (изборите за Бундестаг през септември).

Изборите в Холандия – първият голям тест за популистите през 2017 г.Кои са главните играчи, основните проблеми и може ли Герт Вилдерс да стане премиер?
Използвани са материали на bTV, Ройтерс, АП
  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре