Мариано Рахой: Мадрид може да замрази автономията на Каталуния
Испанският премиер заяви, че правителството ще използва конституционните се правомощия, за да предотврати отделянето на областта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Мариано Рахой
Снимка: Reuters

Испанското правителство би могло да приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталуния и да предотврати отделянето на областта от Испания, казва испанският премиер Мариано Рахой в публикувано тази нощ интервю за вестник „Паис“ (ElPais.com), предаде Ройтерс.

На въпрос дали ще активира член 155 от конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговаря: „Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона (...) В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но за да не стане това, нещата ще трябва да се променят“.

Рахой казва още, че възнамерява да остави в Каталуния командированите там заради референдума за независимост на 1 октомври 4000 служители от националната полиция, докато отмине кризата.

Европейският парламент застана срещу независимостта на Каталуния В същото време осъди насилието по време на референдума в Барселона

Премиерът консерватор добавя, че няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата, нито ще ползва услугите на посредник за нейното преодоляване.

Междувременно вчера испанският министър на развитието Иниго де ла Серна предупреди, че още компании ще напуснат Каталуния, страхувайки се от плановете на регионалното правителство за отцепване от Испания, предаде АП.

Двете големи банки на Каталуния „КайшаБанк“ и „Сабадел“, енергийният гигант „Гас натурал“ и „Агбар“ – компанията, която доставя водата на Барселона, решиха през последните дни да преместят централите си в други части на Испания.

Рада Домусчиева: Ако Барселона не се откаже от тази независимост, са на ръба на гражданската войнаПоследиците от евентуалното отцепване ще са и много тежки икономически за Каталуния, коментира репортерът на bTV
Използвани са материали на БТА
  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре