Компанията на медийния магнат Рупърт Мърдок „Фокс” постигна споразумение за придобиването на британската телевизионна компания „Скай”, съобщи Би Би Си.

Мърдок и преди имаше дялове в „Скай”, като сега ще даде 11,7 млрд. паунда за оставащите 61% от собствеността. Акционерите ще получат по 10,75 паунда на акция, което дава цена на цялата компания в размер на 18,5 млрд. лири.

Някои от инвеститорите коментираха, че това са твърде малко пари за медията, която има сериозен пазарен дял в родината си и каналите й са излъчвани по сателит в целия свят. „Скай” има 22 млн. абонати във Великобритания, Ирландия, Италия, Германия и Австрия.

От гледна точка на мениджмънта не се очакват големи рокади – синът на Рупърт Мърдок Джеймс е едновременно в ръководството и на „Скай”, и на „Фокс”.

Магнатът опита да придобие „Скай” през 2011 г., но тогава сделката се провали заради хакерския скандал, извадил наяве незаконни и морално недопустими практики в един от жълтите вестници на Мърдок – „Нюз ъф дъ Уърлд”, който беше закрит. Неговите ръководители се изправиха пред съда, след като стана ясно, че изданието е влизало в електронни пощи на изчезнали хора и по незаконен начин е събирало информация за известни личности.