Руският президент Владимир Путин печели одобрението на мнозина в Сирия и Ирак. Те възприемат руските въздушни удари в Сирия като повратен момент, идващ след повече от година на опити - до голяма степен безплодни - на предвожданата от САЩ коалиция да прогони „Ислямска държава”, която окупира обширни райони от двете страни.

МИналата седмица проповедникът Маамун Рахмех се изправи пред вярващите, събрали се в Омаядската джамия в Дамаск, и заяви, че Путин е „велик и обичан лидер”, който „унищожи мита на самовъзвеличаващата се Америка”, коментира „Асошиейтед прес” (АП).

По данни на агенцията плакати на Путин никнат „като гъби” по коли и билбордове из двете близкоизточни страни и възхваляват руската военна намеса в Сирия. Мнозина са онези, които смятат, че въдушните атаки на Москва ще променят баланса на силите в региона.

Макар Западът да критикува Кремъл за подкрепата на сирийския президент Башар Асад, в региона се усеща известно успокоение при появата на играч с последователна, било то и спорна, стратегия.

„Путин прави повече от това просто да приказва”, заявява Сохбан Елеуи от Дамаск, обобщавайки мнението на сирийците, които смятат американската политика в Сирия и Ирак за непохватна и объркана.

Русия започна въздушна кампания в Сирия на 30 септември, включвайки се в надпреварата с вече бомбардиращите страната сили, при това - в критичен за Асад и неговата армия момент.

Освен бойните самолети, излитащи от база в град Латакия, руски кораби в Каспийско море изстреляха крилати ракети, които прелетяха близо 1500 км над Иран и Ирак и попаднаха в сирийските провинции Ракка и Халеб. Според мнозина това е просто демонстрация на сила, чиято непосредствена цел е по-скоро показване, отколкото действие, насочено срещу конкретна военна мишена.

Според експерти подобни демонстрации на сила са дали необходимия психологически допинг за изтощените от войната и чувстващи безсилие поддръжници на Асад. Те са влели нова доза надежда, че трудната битка срещу бунтовнически фракции и групировката „Ислямска държава” може да бъде спечелена.

Руската „намеса повдигна духа на сирийската армия и на сирийския народ”, коментира д-р Самир Хадад от централния град Хомс. „Президентът Путин е бележита и харизматична личност и стана ясно, че световните лидери постепенно започват да одобряват открито или тайно неговата интервенция”, допълва той.

В Ирак, където ръководената от САЩ военна кампания срещу „Ислямска държава” не води до очакваните резултати, мнозина смятат, че Русия трябва да започне въздушни удари срещу групировката и в тяхната страна.

Препълнени с картини на багдадски архитектурни забележителности, джамии и пейзажи, някои магазини за продажба на произведения на изкуството в Багдад започнаха да предлагат портрети на Путин в чест на неговата намеса, която много иракчани смятат за нов военен фронт срещу „Ислямска държава”.

Небивалият интерес към Путин е до голяма степен предизвикан от дългогодишната подозрителност към Запада и от гнева заради десетилетните намеси на САЩ в региона, довели според мнозина до повече войни и религиозно разделение. Много хора се надяват, че една по-силна Русия ще подходи по-балансирано.

Премиерът на Ирак каза миналия месец, че правителството му е сключило споразумение за споделяне на разузнавателни сведения с Русия, Иран и Сирия и за тази цел открива съвместен координационен център в Багдад.

Според проучване, направено сред сирийски бежанци в Германия, Башар Асад и неговите сили са основната причина за мигрантския поток от Сирия към Европа. Експерти смятат, че евентуалното укрепване на позициите на настоящия президент на Сирия, до което може да доведе подкрепата на Москва, би задълбочило хуманитарната криза в страната.

  • "Летящите крепости", които Путин хвърли срещу джихадистите
  • Москва: Ударихме 118 цели в Сирия
  • Първа руска жертва в Сирия
  • Сирийската опозиция отказа предложената от Русия помощ в борбата с ИДИЛ
  • Асад пак разедини Москва, Вашингтон и съседите на Сирия
  • Путин: Няма "умерени" терористи
  • Путин и Асад преговаряха в Москва снощи (ВИДЕО)
  • Русия и САЩ се договориха да избягват инциденти в небето над Сирия
  • Русия сипе бомби по ИДИЛ в Сирия, САЩ – в Ирак
  • Медведев: Русия защитава свои интереси в Сирия