Манчестър, четвъртият по големина град във Великобритания, осъмна обзет от ужас, след като терорист самоубиец окървави концерт на певицата Ариана Гранде.

Над 20 души загинаха, а десетки са тежко ранени.

Последният терористичен акт в града е преди 21 години, когато центърът му е почти унищожен. Атентатът е дело на Ирландската републиканска армия (ИРА). Взривно устройство експлодира в „Арндейл Шопинг Център”. Като по чудо няма убити, но ранените са над 206, а щетите от унищожените сгради възлизат на 700 милиона лири.

Същият търговски център бе евакуиран и днес, часове след като атентаторът самоубиец отне живота на 22-ма души и рани 59 в същата част на града. Очевидци чули силен тътен, след което сградата била незабавно опразнена.

Жителите на Манчестър са предупредени да избягват силно населените места.

Част от тези места са централната улица „Оксфорд Роуд”, площадът „Пикадили Гардънс” и целогодишната туристическа атракция „Дисбъри Парк”, който се намира в непосредствена близост до евакуирания днес шопинг център.

Един от най-посещаваните площади е и този пред най-високата сграда в Манчестър - Хотел „Хилтън”, известен с оригиналната си архитектура.

Градът разцъфтява през XVIII и XIX век, когато в района бурно се развива текстилната промишленост. През 1853 г. Манчестър е официално обявен за град и дава началото  на индустриалната революция в Европа. Днес той е третият най-посещаван във Великобритания.

С население над 2 милиона души и около 1 милион туристи годишно, Манчестър се нарежда на четвърто място по големина в Англия след Лондон, Бирмингам и Ливърпул.

Днешният атентат го нарежда и в друга класация – на най-тежките терористични атаки във Великобритания за последните 20 години. Властите се надяват спокойствието в града да се възвърне и жителите му, както и чужденците, да бъдат в безопасност.