Малко вероятно е през следващия четвърт век бившата комунистическа Източна Германия да преодолее икономическата разлика с по-богатата западна част. Това прогнозира днес водещ икономист преди празненствата по случай 25-ата годишнина от обединението следващия месец, предаде ДПА.

"Всичко предполага, че Източна Германия не може да навакса през идните 25 години", заяви Йоахим Рагниц, икономист в института за икономическия изследвания Ифо (Ifo).

По думите му процесът по сближаване на икономиките на Източна и Западна Германия е спрял преди две десетилетия.

От 1995 година брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в източната част си остава 75 процента от средния западногермански.

В речта си по повод 25-годишнината от обединението на 3 октомври 1990 година Рагниц описа идеята за еднакъв жизнен стандарт като "илюзорна". Според него в краткосрочен план е трудно да бъдат решени структурни въпроси като липсата на високо производителни големи предприятия в Източна Германия.

И все пак икономистът отбеляза, че основните източногермански райони с растеж около градове като Дрезден, Лайпциг, Йена и Берлин имат много положителни перспективи.