Малките островни страни, които настояват, че климатичните промени заплашват съществуването им, поискаха вчера от Съвета за сигурност на ООН да положи повече усилия за решаването на въпроса, който според тях засяга международната сигурност, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Общо петнайсетина страни поискаха помощ от световната организация на заседание на съвета, посветена на проблемите на малките островни страни. Микронезия и Маршаловите острови поискаха влиянието на климатичните промени да бъде включено в официалната програма за постоянни обсъждания.

37 от общо 193-те страни членки на ООН се определят като малки островни развиващи се страни. Много от тях изразиха безпокойство от перспективата за покачване на морското равнище поради глобалното затопляне. Според тях това е проблем, който оказва влияние върху сигурността, и това го прави от компетентността на Съвета за сигурност.

Нова Зеландия, която е сегашният председател на Съвета за сигурност, свика срещата, за да изпълни обещание, което даде по време на кампанията си за присъединяване към 15-членния Съвет за сигурност, отбелязва АП.