Мълчанието на Европа
Очаквано объркването от това, което се случва в Барселона, е голямо
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    2
коментар, графика
Снимка: bTV

Нахлуването на Япония в Манджурия и мълчанието на Европа, началото на испанската гражданска война и мълчанието на Европа са двата големи знака, че в света наближава глобален световен конфликт. И докато далечната китайска провинция е далеч и от Париж, и от Лондон, това което се случва в Барселона, Мадрид и другите големи испански градове е потресаващо. 

Над 460 души са ранени при сблъсъци с полицията в Каталуния (ОБЗОР)Жители на Каталуния изразиха недоволството и разочарованието си от мълчанието на европейските лидери

Генерал Франко, с подкрепата, модерните за времето си оръжия и десетки хиляди военни на Мусолини и Хитлер, тръгва срещу комунистите, отваряйки рана в Испания, която никога няма да зарасне. Дори и днес.

Австрия свиква референдум, в който хората са призовани да решат дали да се присъединят към Германия или все още искат своята независимост. Денят преди референдума войските на Хитлер са посрещнати победоносно по улиците на Виена.

Дами и господа, толкова години по-късно звучи невероятно, че една голяма и важна съставна част от суверена държава иска отцепване и собствен живот на геополитическата карта на света. Прилики със знаците преди началото на Втората световна война няма освен мълчанието на Европа.

Каталуния е провинцията-бунтар срещу начина, по който се управлява Испания и Европа днес. Провинцията с население от 7,5 милиона души съставлява една пета от испанската икономика и масово хората вярват, че имат право на повече, отколкото получават. Отцепването стана особено популярна тема в последните години с навлизането в икономическа криза.

Социологическите проучвания показваха, че почти 50% от хората искат да останат в Испания, докато 41% искат отцепване. Но това е картина от преди два месеца. И резултатите от "Брекзит" ни учат да не вярваме толкова на подобни сондажи. Как днешните кадри с полицейско насилие върху гласуващи ще повлияят на резултата?

Това е въпросът. Ако властите в Мадрид не признаят резултатите, както вероятно ще се случи, какви ще са последствията за Европейския съюз, който ще трябва да концентрира цялото си внимание върху Испания. Ако този сценарий се случи, българското председателство ще бъде белязано изцяло от тази тема. Още нещо – ще има и други последствия, които вече ще са обект на стотиците анализи, които ще започнат по темата.

Засега Европа мълчи. Очаквано. Объркването е голямо. И може да стане още много по-голямо.

  • 5
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре