Малайзийските власти обявиха, че освобождават тялото на Ким Чен-нам – полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да бъде върнато в Северна Корея по молба на семейството му.

След като аутопсията приключи и получихме писмо с молба от семейството, следствието разреши тялото да бъде върнато в Северна Корея, каза малайзийският премиер Наджиб Разак.

Снимка: btvnovinite.bg

Ким Чен-нам почина в средата на февруари в Куала Лумпур, след като на летището беше отровен с Ви Екс от две жени. Те обявиха, че са мислели, че участват в телевизионно шоу с шеги.

Веднага след смъртта на Ким Чен-нам властите в Малайзия отказаха да го предадат на Пхенян, за да извършат те аутопсията на тялото.

Снимка: Reuters

Инцидентът предизвика напрежение между двете страни. Всяка от тях експулсира посланика на другата.

Впоследствие Пхенян забрани на малайзийците да напускат Северна Корея, заради „необходимостта да гарантира сигурността на своите дипломати и граждани в Малайзия“. Това превърна малайзийците в потенциални заложници в разрастващия се спор.

Наджиб Разак обяви днес, че деветимата малайзийци, на които беше забранено да напуснат комунистическата страна, вече е разрешено да се върнат в родината.

Севернокорейската информационна агенция разпространи подобно съобщение. Пхенян обаче не признава, че убитият е братът на държавния лидер, а продължава го го нариче с името от дипломатическия паспорт, който Ким е носел при убийството.