Френският президент Еманюел Макрон използва визитата на руския си колега Владимир Путин, за да обяви финансирани от Москва медии за „агенти на влияние”, които са разпространявали фалшиви новини за него по време на предизборната кампания, предаде „Ройтерс”.

По време на пресконференция Макрон добави, че и преди дни е повдигнал темата в телефонен разговор с Кремъл. „Когато казвам нещо, обикновено не се повтарям”, подчерта държавният глава.

По време на кампанията той забрани достъп до щаба си на телевизията „Ръша Тудей” и агенция „Спутник” с мотива, че те тиражират пропаганда, а не истински новини. Днес той отново го повтори: „По време на кампанията „Ръша Тудей” и „Спутник” бяха агенти на влияние, които на няколко пъти разпространяваха фалшиви новини за моята личност и моята кампания”.

Точно преди балотажа в интернет беше качено голямо количество информация, за което се твърдеше, че е от компютърните системи на центристкия кандидат-президент. Щабът на Макрон обяви, че хакерите са действали от Русия, но днес Владимир Путин категорично отрече Москва да има общо.

Френският президент отбеляза, че случилото се по време на кампанията принадлежи на миналото и ще си остане там.