Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) досега е получил 67 подписа на депутати, които са му необходими, за да получи мандат за съставяне на правителство, съобщи македонската телевизия Телма, цитирана от БТА.

Консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ спечели с малко мнозинство парламентарните избори през декември, но не можа да постигне съгласие за коалиционно правителство с партиите на етническите албанци, които са около една трета от населението в страната.

Президентът Георге Иванов обяви, че ще даде мандат на СДСМ за формиране на правителство, ако партията събере най-малко 61 подписа на депутати.

Подписите още не са предадени на президента, очаква се това да стане в понеделник. Според Телма СДСМ си е осигурил подкрепата на партиите на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция, Беса и Алианс за албанците. 

Централният комитет на СДСМ днес единодушно утвърди лидера на партията Зоран Заев за свой кандидат за съставяне на новото правителство, предаде агенция МИА.

"За мен и за СДСМ е чест, че след почти 11 години режим /на ВМРО-ДПМНЕ/ получаваме възможност да формираме новото демократично правителство на Македония. Нашето твърдо намерение е това да бъде реформаторско правителство, чийто основен приоритет ще са интересите на гражданите", заяви Заев на заседанието.

Централният комитет на СДСМ съобщи, че е упълномощил Зоран Заев като мандатоносител за съставяне на правителство да преговаря с останалите партии за правителствена програма и състав на кабинета.

След възлагане на мандата започва да тече 20-дневен срок, в който трябва да бъдат договорени програмата и съставът на правителството.