Парламентът на Македония прие оставките на вътрешния министър Гордана Янкулоска и този на транспорта Миле Янакиевски, съобщи Македонската информационна агенция.

По време на днешното заседание на парламента бяха гласувани и новите предложения на премиера Никола Груевски за освободените постове - Митко Чавков и Владо Мисайловски.

Смяната става само три дни след въоръжения сблъсък в Куманово, където загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. Официално все още не е ясна причината за оставките. Неофициално обаче македонски медии съобщават, че повод за оттеглянето е станала провалената полицейска акция в Куманово, при която загинаха осем полицаи.

В същото време от трибуната премиерът защити пламенно своите досегашни служители. „Миле Янакиесвски е фанатичен служител”, заяви македонският премиер Никола Груевски в реч пред парламента. „Много ще ни липсва в правителството, работи по 15 часа на ден и не си почива през уикенди и празници. Най-активният министър при кризисни ситуации в държавата”, каза той.

За достойнствата на Янкулоска и Миялков той заяви, че „МВР взе страха на всички престъпни групи”. Според него те двамата ще влязат в учебниците като пример за бъдещите поколения.

Протестите продължават

Междувременно протестиращите, които излязоха срещу Груевски и кабинета му, завиха, че двете министерски оставки и тази на директора на Управлението по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков не им стигат „Ние искаме оставка на правителството, не само на отделни лица, защото козметичните решения не са достатъчни, заявиха те.

„Настояваме не само политически, но и правна отговорност за цялата корупция, нарушения и престъпления. Също така искаме да се освободят 11 души, които са в ареста и един човек, който е под домашен арест заради протестите”, са изискванията на гражданското сдружение „Протестирам”, които изразиха на пресконференция днес пред парламента.

Според тях тези оставки не трябва да се използват за предсрочни избори, а за създаване на преходно правителство, което да изчисти избирателния списък, ще освободи институциите и да организира нови честни и демократични избори.

Днес в 18:00 часа започва протест, който ще тръгне от Основният съд и ще завърши пред парламента.

Нелегитимен парламент

Оставките на Сашо Миялков, Гордана Янкулоска и Миле Янакиески са доказателство, че всичко, което казвахме през последните три месеца истината, каза и лидерът на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев.

Престъпността и корупцията са част от управлението на Никола Груевски. Връщането на свободата и демокрацията е нашата цел, за да се случи това е необходима оставката на Груевски, подчерта лидерът на СДСМ.

Според него Народното събрание няма право да избира нови министри. „Това НС няма легитимност да прави промени в правителството”, каза още Заев по повод предложението на Груевски да бъдат сменени двама министри от неговия кабинет.

Миялков и Янкулоска бяха основните „герои” в разкритията за корупционните схеми, кадруването в съдебната система и изборните фалшификации, които направи Заев.

Миналия вторник македонските граждани научиха подробности за убийството на младежа Мартин Нешковски, което е било покрито от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и нейните министри. Основна роля в записите имат именно Янкулоска и Миялков. Това изкара хиляди недоволни граждани по улиците на Скопие. Протестите много бързо обхванаха и други градове на страната - Битоля, Струмица, Щип.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово