След седмици на политическа криза и прераснали в насилие протести, в Македония има шанс за ново правителство. Президентът Георге Иванов склони да връчи на лидера на опозицията Зоран Заев мандат за съставяне на кабинет, предаде агенция МИА.

Бъдещият премиер декларира, че ще защитава териториалната цялост на Македония, установения държавен ред и зачитането на интересите на страната. „Нито един документ, декларация, платформа и акт, които противоречат на горепосоченото, няма да бъдат в основата на работата на македонската държавна власт”, подчерта Зоран Заев

Той визира широко тиражираната „Албанска платформа”, която засяга предимно гарантираните с Охридското споразумение от 2001 г. права на албанското мнозинство, но през последните седмици беше представена като опит на Тирана за външна намеса.

Западната ни съседка се оказа в ситуация на безвластие, след като забърканата в корупционни скандали ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски падна от власт, след като нейните дългогодишни албански коалиционни партньори обявиха, че ще работят със социалдемократите от СДСМ на Заев.

В момента в 120-местния парламент има формирано мнозинство от 67 депутати. Мнозинството е на коалицията от СДСМ, ДУИ, БЕСА и Алианса на албанците. Скоро след изборите в голяма част от македонските медии тръгна кампания, внушаваща, че опозицията води държавата към разпад.

Подобни бяха и внушенията, които отправяше свързаният с ВМРО-ДПМНЕ президент Иванов, който на няколко пъти обяви, че няма да даде мандат на СДСМ.

Кулминацията дойде след назначаването на бившия военен министър Талат Джафери, който е етнически албанец, за председател на парламента. Националисти щурмуваха държавната институция и биха депутати. Последваха още дълги дни на протести.