Македонският президент Георге Иванов обяви, че не може да връчи на лидер на социалдемократическата опозиция Зоран Заев мандат за сформиране на правителство, предаде „Ройтерс”. Евентуален кабинет на СДСМ щеше да прекрати белязаната от корупционни и СРС скандали доминация на ВМРО-ДПМНЕ.

Албанските партии също предпочетоха да работят със Заев.

„С оглед на клетвата, която съм положил (…) Аз не мога да връча мандат на някой, който заплашва суверенитета на Македония”, заяви Иванов. Той визира лансираната от ВМРО-ДПМНЕ теза, че албанският език ще стане официален и ще започне процес на разпад на единната държава. Бившите управляващи заговориха за тези рискове, след като стана ясно, че този път нито една албанска партия няма да управлява заедно с тях.

В Македония се говори и за друг "риск" - силният човек във ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски да стане клиент на правосъдието, ако политическата сила не е част от управлението.

Иванов подчерта, че след проведените избори на 11-ти декември чужда държава и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната и в чужбина е била изготвена т.нар. "Албанска платформа". Това означава Македония да бъде поставена като заложник и на подчинение на чужда държава, което води до промяната на държавното устройство.

"Очаквах политическите партии да осъдят този акт... Това са сериозни моменти от историята на Македония. Избирателят е този, който решава. Гражданите гласуваха за политическите платформи, а не за чужди платформи.... Аз се заклех да спазвам Конституцията. Съвестта не ми дава право да дам мандат. Няма заплахи и закани, които могат да ме накарат да наруша законите и Конституцията на страната", каза още Иванов.

В столицата и други големи градове вече бяха свикани протести в подкрепа на „единството” на Македония. Участниците пребиха местен телевизионен екип вчера.

Журналистите коментираха пред камерата на bTV, че не знаят кой ги е нападнал. Свалили ги на земята и започнали да ги ритат. Вътрешният министър обяви, че всички нарушители на обществения ред ще бъдат наказани.

Тази вечер протест имаше и пред централата на СДСМ. Полицията не допусна безредици. Демонстрантите поздравиха президента за решението му да не позволи на социалдемократите да сформират правителство. С червени и оранжеви чадъри протестиращите направиха знамето на страната.

На този фон, албанците в Македония не разбират какво извън политическите страсти разпалва недоволството. Те припомнят, че вече повече от 15 години ред мерки, записани в мирния договор от 2001 г. за по-голяма равнопоставеност на двата етноса, все още остават само обещания.

Анализаторите са категорични, че натискът от Европа и Америка за по-бързо съставяне на правителство се засилва. "Мисля, че президентът Иванов ще бъде под голям натиск да връчи мандата на Заев не защото има желание, а защото Заев изпълни неговите условия. Той може да комплицира ситуацията, но това ще има сериозни политически и икономически последици", смята Боян Маричик.