Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония, с което може да доведе до нова политическа криза в малката балканска страна, предаде Асошиейтед прес. 

Законът беше приет вчера за втори път на фона на протести в парламента и пред сградата. През януари президентът Иванов вече отказа да го подпише.

Според македонската конституция президентът не може да наложи вето на закон, одобрен два пъти от парламента. Иванов обаче направи изявление, че парламентарната процедура не е била спазена и отказва да го подпише.

"Като президент на Република Македония не мога да позволя това. Конституцията и собствената ми съвест не ми позволяват да подпиша указ, одобряващ такъв закон", заяви президентът.

Вместо да осъди насилието, което се случи в парламента, Георге Иванов продължава със своята политика на разделение, раздор и конфликти. С изявлението, че няма за да подпише указа за закона за употреба на езиците, Георге Иванов се опитва да се постави над конституцията на Република Македония и действа като остатък на сваления режим, заяви управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), предаде МИА. 

Според СДСМ Иванов е длъжен да постъпи според член 75 от конституцията на страната, в който било казано ясно, че ако президентът не подпише указа за влизане в сила на закона, парламентът отново разглежда закона и ако го приеме с мнозинство гласове от общия брой депутати, президентът е длъжен да подпише указа.

Иванов е на длъжност пред гражданите и законите, а не пред партията. С неподписването на указа Иванов нарушава конституцията на Република Македония и работи против европейските ценности и концепцията "едно общество за всички", която бе силно подкрепена от гражданите в последните избори.

Законът за употреба на езиците е в пълно съгласие с конституцията и поправка 5, които са приети преди 17 години и с неговото приемане не губи никой, а се дава възможност за по-добра комуникация между гражданите и институциите. Иванов не е над конституцията и няма да успее да внесе нови разделения. Македония е едно общество за всички, заяви в декларация СДСМ.