9 души бяха задържани при мащабна операция на македонските сили за сигурност срещу членове на групировката „Ислямска държава”, съобщават местни медии. Издирват се още екстремисти.

До акцията се е стигнало след едногодишно разследване.

Арести и претърсвания се проведоха на територията на няколко града – столицата Скопие, както и западните Струга, Куманово, Тетово и Гостивар, където преобладава албанското население. Според полицията няма загинали или пострадали по време на акцията.

Говорителят на МВР Иво Котевски заяви, че арестуваните лица са заподозрени за участие във военни конфликти в чужбина.

Според предварителни информации, сред задържаните има 7 души, които са се сражавали в Сирия или са вербували македонски граждани.

Арестуваните са на между 19 и 45 години.

Силите на реда издирват още 27 екстремисти, като за 20 от тях се предполага, че се сражават и в момента на територията на Сирия.

Електронното издание ПлусИнфо съобщава, че е задържан и имамът на джамиите „Тутунсуз” и „Яя Паша” Реджеп Мемиши.

Македонският Telegraf цитира свои източници, според които именно в „Тутунзус” се вее знаме на „Ислямска държава”. Храмът се намира на Старата скопска чаршия, като той, както и „Яя Паша” не се намират под контрола на Ислямската религиозна общност в Македония.

Мюсюлманското вероизповедание в западната ни съседка е било предварително уведомено.

Проверяват се офисите на две фондации. Иззети са компютърни конфигурации и мобилни телефони и един пистолет.

Нетпрес пише, че джихадистите вероятно са проникнали в страната с голямата вълна бежанци от Сирия и Ирак. От няколко седмици огромни количества чужденци се изсипват в района на Гевгели, близо до границата с Гърция. Дошлите от Средиземно море имигранти опитват да стигнат до Западна Европа, като Македония за повечето от тях е само транзитна точка.

За момента полицията не е установила на територията на Македония да съществуват центрове за подготовка на екстремисти, но срещу заподозрените лица имало достатъчно доказателства, че са сътрудничили с ислямски фундаменталисти по света.

Македонската телевизия "Нова" припомня, че 130 души участва в различни военни конфликти зад граница.