Република Македония все още не се е разграничила от скандалния журналист, който счупи плочата в памет на загиналите български войници в Първата световна война.

От Виена българският премиер Бойко Борисов заплаши, че ако Скопие не вземе мерки, няма да получи помощ от нас, когато най-много се нуждае.

Борисов съобщи също, че е разговарял със своя македонски колега, който е обещал реакция от тяхна страна. "Ако не вземат мерки да чупят с чукове български паметници, ще имат неприятни срещи след това и когато най-много очакват помощ, няма да я получат", предупреди той.

Премиерът припомни също, че само преди броени дни сме подкрепили съседката си с пари заради потопа, който преживя. 

"Сега в сряда гласувахме 300 хиляди лева помощ за Македония. Това ли заслужаваме? Подпомага ли на нашата дружба, на интеграцията на Македония в ЕС?”, попита Борисов.

Днес наши сънародници изкачиха връх Каймакчалан, за да видят какво е останало там.

Българите, качили се до върха, казват, че вече нищо не е останало.

„Останките плочата са натикани в една дупка на няколко метра от  мястото. Гилзата, която е била с нея не я намерихме, търсихме по-надолу по пътеката, явно е отнесена”, каза Владо Йончев, главен редактор на "OFFnews".

Македонският журналист Миленко Неделковски сам се  похвали в стената си във Фейсбук, че на 22 септември - денят на българската Независимост, е разбил плочата на Каймакчалан.

Според хора от околните села тя е била унищожена по-рано, а Неделковски само я е дочупил.

„Този малоумник, който е счупил плочата, всъщност се е погаврил най-вече с паметта на хора, родом от Македония, които по онова време са се били за българската армия, защото тогава все още не е имало македонска държавност”, допълни Владо Йончев.

През 1916 г. българи от Македония и от други краища на Царство България се бият на Каймакчалан в редовете на 11-ти Сливенски пехотен полк.

Днес Неделковски не беше открит за коментар. Той пусна в страницата си саркастичен пост, че не се е уплашил от българската реакция, и обяви, че се оттегля във фермата си.