Европейската комисия съобщи, че Механизмът за гражданска защита е бил активиран заради големите наводнения и свлачища, които взеха човешки жертви в предградията на Скопие.

Първият екип експерти на ЕС вече е изпратен в Македония, пише местният в. „Дневник“. Той ще извърши оценка на предизвиканите щети и ще да даде препоръки на властите за гражданска защита на национално и местно ниво.

„ЕС е готов да окаже помощ на БЮРМ сега, когато тя е най-необходима. В момента ние сме в контакт с властите в Скопие и с останалите страни, които са част от механизма за координация с цел да осигурим бърз отговор на искането. Готови сме да осигурим хуманитарна помощ доколкото е необходимо“, заяви Хрисос Стилианидис, комисар на ЕС за хуманитарната помощ и управлението на кризи.

ЕК изтъква в съобщението си, че в наводненията в Македония са загинали 22 души, а много хора са ранени. Нанесени са огромни щети на къщи и основна инфраструктура, а над 1000 души са евакуирани.

Механизмът за гражданска защита на ЕС осигурява координацията на дейности при природни бедствия между 34 европейски страни (членките на ЕС плюс Македония, Исландия, Норвегия, Черна гора, Сърбия и Турция).

Снимка: EPA

Междувременно албанското правителство отпусна 100 хил. евро помощ за засегнатите от наводнения райони в Македония.

Служители и техника на министерството на вътрешните работи на Сърбия пък бяха изпратени в страната, за да помагат за преодоляване на последствията от наводнението, предаде Танюг.