„Майката на всички бомби” убила 36 джихадисти от „Ислямска държава”
Това не е война с тероризма, а нечовешка и брутална злоупотреба с Афганистан като тестова площадка за американски оръжия, коментира бившият президент Хамид Карзай
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    4
Mother of all bombs, MOAB
Снимка: EPA

Най-малко 36 джихадисти от „Ислямска държава” (ИД) са били убити вчера при удара със свръхмощната неядрена бомба в Източен Афганистан, съобщи Франс прес, като цитира официално съобщение на афганистанското министерство на отбраната. Терористичната организация отрича да е дала жертви.

Вчера американски самолет МС – 130 извърши нападение срещу подземен комплекс от тунели и пещери на места клетка на ИД в Ачин, провинция Нангархар.

афганистан - бомба

За първи път в реални бойни действия беше използвана Бомбата GBU-43, наричана в американската армия „Майката на всички бомби” (Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB); Mother of All Bombs).

Тя е с тегло около 10 т, а експлозивната ѝ мощ се равнява на 11 тона тротилов еквивалент. Експлодира преди да удари земята, за да нанесе по-големи поражения по повърхността. 

Бомбата е способна да унищожи градска зона от 9 пресечки. Хвърлена е в 7:32 ч. вечерта местно време в зона, в която по данни на американската армия се укриват между 600 и 800 бойци.

САЩ използваха за първи път най-мощната си неядрена бомбаНаричана „Майката на всички бомби”, тя е разработена по време на войната в Ирак

Според съобщението на афганистанското министерство на отбраната нито един цивилен не е пострадал при атаката, която е унищожила единствено базата на „Ислямска държава”.

Президентът Доналд Тръмп обяви атаката в Източен Афганистан за успешна военна мисия.

В страната американците все още имат над 8400 военни. Очаква се след месец НАТО да обяви запазва или ще преосмисли и намали присъствието си там.

Афганистанският президент Ашраф Гани и неговият заместник Абдула Абдула написаха в „Туитър”, че въздушната атака е била кооординирана с местните власти.

Абдула допълва, че собственото му семейство е било прокудено от джихадистите в този район.

След като бойците на ИДИЛ овладяват района, оттам са избягали над 3000 семейства.

Провинцията е приоритет заради близостта си с Пакистан и плодородната земя, на която местните отглеждат опиев мак.

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай реагира остро в „Туитър” и заяви, че това не е война с тероризма, а нечовешка и брутална злоупотреба с Афганистан като тестова площадка за американски оръжия.

„От нас, афганистанци, зависи да спрем САЩ”, написа още той.

  • 2
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре