Майката на Юнес Абуякуб, основния заподозрян за атентата в Барселона, отправи в ефира на френската телевизия Бе Еф Ем призив към него да се предаде на полицията.

По думите ѝ е по-добре синът ѝ да е в затвора или да умре, вместо да убива други хора.

Според испанската полиция Абуякуб е карал микробуса, който се вряза в множество на барселонския бул. „Рамбла“ в четвъртък, отнемайки живота на 13 души. Днес властите обявиха, че той е избягал от местопрестъплението, като е откраднал автомобил, с който преминал през полицейска блокада, ранявайки полицай. Колата беше намерена на 3 км от мястото на втория инцидент, а в нея – тялото на собственика ѝ, убит с хладно оръжие.

Майката на Абуякуб каза още, че би искала онова, което той е направил, да не се беше случвало. Тя заяви, че няма нищо общо с терористичния акт, извършен от Юнес, нито с бягството му.

Междувременно в Рипол, градче близо до границата с Франция, жителите все още са в шок от новината, че сред тях са живели терористи. Най-малко седмина от 12-имата членове на клетката от Алканар, която седи са зад нападенията в Барселона и Камбрилс, са живели с 11-хилядното градче. Всички те са тийнейджъри или в началото на 20-те си години.

Всеки ден от атентата насам местни жители се събират, за да изкажат отвращението си от тероризма. Сред тях са и близки на заподозрените. Повечето сочат местния имам като виновник и казват, че той е промил мозъците на младежите.

Така смята Ясина Укабир, сестра на Дрис и Муса. Първият се предаде сам на полицията, след като се разбра, че с неговите документи е бил нает микробусът убиец. По думите му документите му са били откраднати. Вторият беше убит от полицията при нападението в Камбрилс.

„Това (Муса, бел.ред.) е дете на 17 години. Мисля, че не може и муха да убие. Това е дете, но може да бъде манипулирано. Той беше момче, не е знаел какво прави“, казва тя. Ясина настоява виновниците да бъдат намерени.

По думите ѝ тя видяла Муса в деня преди атаката, но той не се държал подозрително. „Беше добро момче, никога не е казвал лоша дума или правил нещо лошо. Имаше амбиции за бъдещето“, казва тя.

„Родителите ми са съкрушени – казва и сестрата на Мохамед Хишами. – Не е въпрос на възпитание. Както всички, ние сме учени на мир, любов... не да убиваме когото и да е“.

Фатима, братовчедка на Юнес Абуякуб, пък посочва: „Не подозирахме нищо, дори майка му. Това са младежи, които са живели тук цял живот. Много млади. Водеха нормален живот – работа, кола, ваканции... Не знаехме, че ще се случи това, нито някога сме си представяли, че ще убият и муха, камо ли да извършат това варварство“.

Съседите му го помнят като обикновено момче, което обичало да играе футбол и да ходи по барове.

„Никога не съм си представял това нещо за него. Шокиран съм. Мисля, че нещата са други. Израснахме заедно и е невъзможно изведнъж нещата да са се объркали“, казва негов съсед и бивш колега.