Русия е „непредвидима страна”, която иска да дестабилизира региона на Балканите, заяви американският вицепрезидент Майкъл Пенс на срещата на върха на Адриатическата харта в Подгорица.

„Както добре знаете, Русия продължава да се опитва да преначертае насилствено международните граници, а тук, в Западните Балкани, Русия полага усилия да дестабилизира района, подкопавайки вашите демокрации, и да ви раздели едни от други и от останалата част на Европа”, бяха думите на Пенс.

Американският вицепрезидент посочи още, че Москва е планирала опит за преврат в Черна гора през октомври, за да попречи на страната да се присъедини към НАТО.

„Намеренията на Русия бяха разобличени, когато подкрепяни от Москва агенти се опитаха да попречат на изборите в Черна гора, да нападнат вашия парламент и дори да се опитат да убият вашия премиер, за да разубедят черногорския народ да влезе в алианса на НАТО”, каза той.

Русия отрича да е замесена, а Черна гора стана член на НАТО през юни, напомня АП.

Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа днес закона, с който се налагат нови санкции на Москва.

Миналата седмица двете камари на Конгреса одобриха с голямо мнозинство наказателните мерки срещу руското правителство заради намесата му в президентските избори в САЩ през 2016 г., анексията на украинската област Крим и други нарушения на международните норми.

Президентът заяви, че подписаният закон има „значителни недостатъци” и прикани Конгреса да не използва тези наказателни мерки, за да спъва опитите на САЩ и европейските им съюзници да намерят изход от кризата в Украйна.

„Въпреки че съм привърженик на твърдите мерки за наказание и възпиране на агресивно и дестабилизиращо поведение на Иран, Северна Корея и Русия, това законодателство е със значителни недостатъци”, се казва в изявлението на Тръмп.

По думите му „в бързината да прокара това законодателство, Конгресът е включил [в него] явно противоконституционни клаузи”.

Влезлият в сила закон лишава президента от възможността да смекчава или отменя санкциите срещу Русия без съгласието на Конгреса.