Земята беше обхваната от магнитни бури късно снощи. Към момента те са леки, но се очаква в следващите няколко дни да станат по-силни, съобщават от Центъра за прогнози на космическото време на Националното управление за океанология и атмосферни изследвания в САЩ. Индексът на геомагнитни смущения е достигнал 5, а всяка по-висока стойност се определя като силна магнитна буря.

Причина за смущенията най-вероятно е т. нар. „птица на Слънцето”. Това е следа в слънчевата корона с причудлива форма, появила се на видимата страна на звездата миналата седмица. Подобни области от Слънцето имат отворено магнитно поле. От там започва високоскоростният слънчев вятър – потокът от заредени частици с много висока скорост, значително надвишаваща обикновената за "спокоен слънчев вятър" от 400 километра в секунда, съобщава БГНЕС.

Руската обсерватория за рентгенова астрономия също потвърди предстоящите магнитни бури. От там е дошло и ново предположение за процесите на Слънцето – рентгеново избухване от клас М3. Това е втората по сила категория в слънчевите изригвания.

Именно такова изригване е било регистрирано снощи. Ако е насочено към Земята, след ден-два в земната магнитосфера могат да се получат смущения.

На 8 март беше отчетена най-силната магнитна буря за последните 5 години. Астрономите напомнят, че няма доказателства тези процеси да причиняват главоболие или повишено кръвно налягане. Въпреки това, хората с по-висока чувствителност и хронично болните е възможно да изпитат лек дискомфорт.