Испанското вътрешно министерство заяви, че изпраща още полицаи в Каталуния за поддържане на реда и за гарантиране, че забраненият референдум за независимост на областта няма да се състои, предаде Ройтерс.

Каталуния, която иска да гласува на 1 октомври за отделяне от Испания, има своя полиция, наречена Мосос д'Ескуадра, но националната полиция Гуардия сивил има участъци в цялата област и често работи с местните сили на реда.

Министерството не съобщи броя на допълнителните полицаи, но според местните медии между 3000 и 4000 униформени вече са пристигнали в Каталуния или са на път.

Тези полицаи ще се присъединят към обичайно разположените в автономната област около 5000 души от националната полиция и около 17 хил. от местните сили на реда.

Снимка: EPA

„Задачата им ще бъде поддържане на обществения ред и ще действат, ако незаконният референдум се проведе“, се казва в изявление на вътрешното министерство.

Новите полицаи ще действат като подкрепления за местната полиция, която запазва водещата си роля, добави ведомството.

Вътрешното министерство е уведомило полицаите в Каталуния, че няма да могат да ползват отпуск между 20 септември и 5 октомври.