Германската авиокомпания "Лухтханза" ще прекрати от 18 юни полетите си до Венецуела поради икономическите проблеми в латиноамериканската държава.

Освен това от фирмата коментират, контролът върху валутата във Венецуела прави невъзможно за авиокомпаниите да обръщат приходите си в долари и да изнасят парите в чужбина.

Икономиката на латиноамериканската държава понесе тежки удари поради сериозното намаляване на цените на петрола, който е основният източник на приходи за страната. Освен това инфлацията и недостигът на хранителни продукти значително се обостриха през последните месеци.

В своето съобщение от "Луфтханза" казват, че „ще бъдат принудени да прекратият услугите си между Каракас и Франкфурт от 18 юни“.

Отбелязано е също така, че търсенето на възможност за въздушен транспорт до Венецуела е спаднало през 2015 г., както и през първата четвърт от тази година.

Германският авиопревозвач изразява надежда, че линията може да бъде възстановена в близко бъдеще.

за първи път строг валутен контрол във Венецуела беше въведен през 2003 г. от президента Уго Чавес.

Ограниченията бяха засилени преди две години, като по този начин принудиха няколко световни авиокомпании бяха принудени да съкратят услуги си в страната.