Десетки предполагаеми членове на „Ислямска държава” и други радикални организации бяха арестувани в Турция часове след атентата в центъра на Истанбул, в който загинаха най-малко 10 чужденци, съобщават медиите в южната ни съседка.

Най-малко 8 от жертвите са германци от голяма група, която вероятно е била и целта на нападението. Деветима техни сънародници са тежко пострадали. Освен тях има още шестима ранени. Другите двама загинали са от Перу. 11-ият убит е атентаторът самоубиец.

Извършителят е Набил Фадл мъж от сирийски произход, роден през 1988 г. в Саудитска Арабия. Според първоначални информации, той е свързан с „Ислямска държава”. Проверява се дали е бил в контакт с т.нар спящи клетки.

Според в.”Хюриет”, само в една от югоизточните провинции са били арестувани 22-ма предполагаеми джихадисти. В град близко до границата със Сирия са заловени още двама заедно с две деца.

В Анкара са задържани 16 души, 15 от които са граждани на Сирия.

Телевизия „Хабер Тюрк” поставя общата бройка на арестуваните на 59.

Всички основни турски партии осъдиха атентата, категорични позиции дойдоха от лидерите на САЩ, Русия, Франция и Германия, която даде най-много жертви.

Турция е предпочитана дестинация за германските туристи, като за миналата година над 5 милиона германски граждани са посетили страната.