Лондонски съд дава ход на процес срещу борсов посредник, манипулирал референтната лихва Libor, съобщи Франс прес.

Делото е първото в скандала, който струваше милиарди на банките и накърни силно репутацията им, напомнят от ФП.

Том Хейс, бивш дилър на швейцарската банка UBS, а след това и на американския й конкурент "Ситигруп" ще трябва да застане пред съда в Саутуорк, разположен недалеч от Лондонското сити.

Според Британската служба за борба срещу финансовите престъпления (SFO) Хейс е в центъра на система за тайно  договаряне с други дилъри от същите банки, но и други институции. Системата е действала от средата до края на първото десетилетие на 21 век.

Целта им е била да влияят според техните собствени интереси на равнището Libor. Тази междубанкова лихва, която се определя в Лондон, е референтна за редица финансови продукти - от спестовните сметки до най-сложните дериватни продукти, включително по ипотечни кредити.

Хейс заяви, че е невинен. Същото направиха и други дилъри, срещу които бяха повдигнати обвинения в тази афера.

Скандалът с манипулирането на Libor бе причина шест големи  международни банки да приемат миналата седмица глоби за близо 6 млрд. долара заради манипулирането на лихвата между 2007 и 2013 година.

Общо глобите, наложени на големи финансови институции след разкриването на мащабната афера, достигна над 9 милиарда долара. Първите разкрития за манипулирането на Либор бяха направени през 2008 година