Британският министър на отбраната Майкъл Фалън призова страни като България, които не отделят достатъчно средства за отбраната си, да започнат да го правят в кратки срокове.

Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел.

„Иска ми се да видя повече страни, подобно на Великобритания, които да започнат да инвестират в отбраната си 2% от БВП, както се разбрахме преди две години в Уелс“, каза той.

На срещата на министрите стана ясно, че НАТО затяга сериозно отбранителните си редици по източната граница на Алианса и така изпраща ясен сигнал, че има готовност да отговори на всяка агресия срещу който и да е от своите съюзници.

Генералният секретар на НАТО обясни, че новите мерки не означават „струпване на армия“.

„Трябва да бъдем гъвкави и да можем да изпращаме допълнителни сили, ако е необходимо. Точно заради това се адаптираме към ситуацията и променяме начина си на отбрана. Вече живеем в друго време, различно от Студената война, когато имахме стотици хиляди войници струпани на границите“, посочи той.

Министрите на отбраната решиха да засилят използването на разузнавателните самолети тип  АУАКС в операции срещу „Ислямска държава“. Летателните машини ще подобрят ефективността при нанасянето на удари срещу позициите на групировката.

Ще продължи и разполагането на ракетни батареи „Пейтриът“ за охрана на турското въздушно пространство.

Бежанската криза е другата основна тема за министрите. Бойните кораби на НАТО са готови да помагат за пресичането на трафика на мигранти през Средиземно море.

По-късно тази година НАТО ще се разшири още един член. На предстоящата среща във Варшава Черна гора ще получи покана да влезе в Алианса.