Бившия британски министър-председател Тони Блеър е вкарал страната във войната в Ирак през 2003 г. въз основа на погрешни разузнавателни данни и без да са изчерпани всички мирни възможности.

Това се казва в оповестения днес дългоочакван доклад на анкетната комисия за участието на Великобритания в конфликта, излизащ седем години след началото на разследването.

В документа се отправят остри критики срещу Блеър и неговото правителство. Според разследването правната основа за военни действия е била незадоволителна, а планирането е било напълно неадекватно.

„Политиката за Ирак е била разработена въз основа не достатъчно прецизни разузнавателни данни и оценки. Те не са били оспорени, а е трябвало“, каза ръководителят на комисията Джон Чилкот при представянето на доклада.

Декласифицирано писмо, написано на ръка, от Блеър до Буш
Снимка: EPA

По думите му оценката на Блеър за риска от предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение и придружаващите я разузнавателни данни са били представени със „сигурност, която не е била оправдана“.

Комисията обаче не казва дали нахлуването през 2003 г. е имало правна основа и не е установила Блеър и правителството му съзнателно да са заблудили парламента или британската общественост.

„Разследването не изразява становище дали военните действия са били правосъобразни. Стигнахме обаче до заключението, че обстоятелствата, при които е било решено, че има правна основа за военни действия, въобще не са били задоволителни“, заяви Чилкот.

Блеър и Буш през април 2004 г.
Снимка: EPA

Критици смятат, че Блеър е дал безусловно обещание на бившия американски президент Джордж У. Буш, че Великобритания ще се присъедини към военните действия, и че е изопачил разузнавателните данни, за да подкрепи това решение и да окаже натиск върху юристите на правителството да дадат правно одобрение за нахлуването.