Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са станали обект на умишлен опит за убийство с прилагане на нервнопаралитичен агент, заяви на пресконференция в Лондон Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд, цитиран от Франс прес.

Роули не уточни какъв вид нервнопаралитичен агент е бил използван.

66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание в неделя, без видими рани, на пейка в търговски център в Солсбъри.

Бившият служител на руското военно разузнаване и дъщеря му са в болница в критично състояние.

Нападението е било насочено специално срещу тях, подчерта Роули. Той уточни, че случаят е смятан за изключително важен, но подчерта, че властите са уверени, че няма опасност за населението.

Роули съобщи също, че е пострадал и един от полицаите, който е бил сред първите, пристигнали на мястото на инцидента. Той е в болница в тежко състояние.

Снимка: EPA

Нервнопаралитичните агенти действат върху нервната система и се използват като средство за масово поразяване. Сред най-известните са зарин, табун и газ Ви Екс (VX) използван за убийството на полубрата на Ким Чен-ун, извършено през февруари миналата година на летището в Куала Лумпур посред бял ден.

През 2006 г. бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна, защото от 1995 г. продавал информация на британското разузнаване.

През 2010 г. той беше включен в размяна на шпиони между Москва, Лондон и Вашингтон и се установи във Великобритания.