Лондон: Не говорим за 40 млрд. евро „сметка за брекзит”
ЕС говори за 60 млрд. евро, а Великобритания не показва колко е готова да плати
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
брекзит
Снимка: iStock

Великобритания не признава медийните информации, че правителството е готово да плати 40 млрд. евро за излизане от ЕС, заяви говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

Т.нар. „сметка за излизане” е един от първите въпроси в дневния ред на преговорите за брекзит и един от най-спорните.

ЕС говори за 60 млрд. евро, а Великобритания не показва колко е готова да плати.

„Сънди телеграф”: Лондон може да плати до 40 млрд. на ЕС за брекзитЗаедно с това обаче Великобритания иска и подписването на търговско споразумение с ЕС

В. „Сънди телеграф” съобщи, като се позова на запознати източници, че Великобритания може да е готова да плати до 40 млрд. евро.

„Що се отнася до тази сума, аз не я признавам”, каза говорителят на Мей пред репортери.

„Министър-председателката ясно даде да се разбере в писмото за задействане на чл. 50, че е необходимо Великобритания и ЕС да обсъдят справедливо уреждане на нашите права и задължения като държава член на ЕС”, заяви той.

Попитан дали Великобритания и ЕС очакват да представят твърда сума за сметката за напускане на този етап от преговорите за Брекзит или не толкова педантично споразумение за правилата, съгласно които тя да бъде изчислена, говорителят каза: „Няма да навлизам в коментари за преговорите или точната им структура”.

Той отговори по същия начин, когато беше попитан дали сумата от 40 млрд. евро е по-малка, отколкото правителството е готово да приеме, или дали то е изчислило сума, която е готово да плати.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре