Докато гърците гласуват на референдум как страната им ще действа в преговорите с кредиторите си,  основните икономики на ЕС се готвят за последиците от допитването.

Независимо от резултата на референдума преговорите между Атина и кредиторите трябва да продължат. Това заяви френският министър на икономиката Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС.

Той обаче остро разкритикува позицията на гръцкото правителство. "Не спирам да се учудвам на цинизма на гръцкото правителство, което изнесе на референдума крайно тенденциозен въпрос, на неговия популизъм, защото е налице опит да се убеди общественото мнение, че всички проблеми на Гърция може да се разрешават с излизане от еврозоната", заяво Макрон.

Той смята, че от резултатите от референдума ще зависи не само съдбата на Гърция, но и „на цялата еврозона”.

Британският финансов министър Джордж Озбърн подчерта пред Би Би Си, че страната му е готова за всякакъв изход от референдума в Гърция по условията на споразумението с кредиторите.

"Каквото и да реши Гърция, Великобритания е готова. Изготвили сме планове за всички възможни резултати", каза той.

По думите му не гръцкият народ, а неговите „ужасни правителства” са виновни за трудностите, през които страната минава.

"Искаме Гърция да е процъфтяваща и да постига успехи. В крайна сметка обаче, ако използвате единната валута, има правила, които е задължително да се спазват", изтъкна Озбърн.

Той подчерта, че случващото се в Гърция е показало нуждата от фискална дисциплина у дома.

Испанският премиер Мариано Рахой изрази надежда, че Гърция ще остане в еврозоната, но добави, че бъдещето на целия регион няма да е лесно, предаде Франс прес.

"Гърция е част от ЕС и от еврозоната и надявам се, че тя ще остане част от тях и за в бъдеще", каза Рахой в реч пред консервативния мозъчен тръст ФАЕС. Той припомни, че Гърция се е възползвала от европейската подкрепа и от финансови помощи на стойност 200 милиарда евро и настоя, че Европа винаги е била солидарна с Гърция и ще остане и в бъдеще.

"Но еврото е клуб, в който има стандарти и правила, предназначени за неговото оцеляване. Бъдещето няма да е лесно, независимо какъв ще е резултатът от референдума в Гърция", каза Рахой.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер