Преди близо 2 седмици новината, че 80-годишният осъден сериен убиец Чарлс Менсън е получил разрешение от щата Калифорния да се ожени за 26-годишната Афтън „Стар” Бъртън, обиколи света. Мнозина виждат зад това хибристофилия - сексуална парафилия, при която сексуалният интерес се фиксира върху престъпници, особено изнасилвачи или насилници с тежки престъпления, серийни убийци. Според някои автори, става въпрос най-често за жени, които са имали тежко детство. Все още този феномен не е достатъчно добре проучен.

Фактът, че Чарлс Менсън - известен като главатаря на комуната „Семейство Менсън“, зародила се в Калифорния в края на 60-те, виновен за съучастие в убийствата на бременната Шарън Тейт (съпруга на известния режисьор Роман Полански), Лено Ла Бианка и Розмари Ла Бианка, извършени от членове на групата по негово разпореждане, успя да намери любовта, без да напуска затвора, припомни и историите на други подобни престъпници, чиито сватбени „тържества” се проведоха зад решетките.

Менсън първоначално е осъден на смърт, но през 1972 г. Върховният съд на Калифорния отменя налагането на смъртни присъди и заменя неговата с доживотен затвор.

Сюзън Аткинс


Сюзън Аткинс е член на т.нар. „семейство Менсън”. Тя също излежава доживотна присъда. През 1981 г. се омъжва за милионера Доналд Лий Лежър. Скоро бракът е анулиран по желание на Аткинс, тъй като разбрала, че съпругът й не е толкова богат, колкото тя си мислела. Оказва се също, че преди нея е имал 35 други съпруги. През 1987 г. Аткинс има „връзка” със студента по право в „Харвард” Джеймс Уайтаус. Двамата са „заедно” до смъртта й през 2009 г.

Текс Уотсън

Чарлс Дентън „Текс” Уотсън бие и Чарлс Менсън, и Сюзън Аткинс. И той е член на семейството, но задминава „роднините си”, като „отива до олтара” пръв през 1979 г., докато излежава доживотна присъда за убийствата на Шарън Тейт, Лено и Розмари Ла Бианка. До 1996 г. Текс вече има 4 деца от избраницата си Кристин, но впоследствие властите забраняват интимните свиждания за затворниците с доживотни присъди. Двойката се развежда през 2003 г.

Тед Бънди

Доказан сериен убиец, изнасилвач и некрофил, Тед Бънди си е признал за извършени 30 убийства. Това не пречи на Каръл Ан Буун – разведена майка на две деца, да ходи с него преди ареста му, да му помогне да избяга от затвора през 1977 г., а в последствие да му се врече във вечна вярност в съдебна зала през февруари 1980 г. Каръл ражда дъщеря от Бънди през 1982 г. Момичето е кръстено на баща си.

Ричард Рамирес

Наричан Нощния ловец от американската преса, Ричард Рамирез е осъден на смърт през 1989 г. и признат за виновен за 13 убийства, 5 опита за убийство и 11 сексуални посегателства. Седем години по-късно се жени редакторката в списание Дорийн Лиой, която започва да води кореспонденция с него малко след ареста му. През 1997 г. в интервю за Си Ен Ен тя казва: „Той е мил, забавен и чаровен”.

Ричард Рамирез почина на 53-годишна възраст през юни 2013 г. Нощния ловец издъхна от чернодробна недостатъчност в затвора Сан Куентин, в очакване на екзекуция.

Лайл Менендес


Осъден през 1994 г. заедно с брат си Ерик за убийството на собствените им родители, Лайл успява да се „задоми” на 2 пъти по време на изтърпяването на присъдата си. Първата му съпруга е моделът Анна Ериксон, която се развежда с него, когато разбира, че той си пише и с друга жена. Втората е редакторката Ребека Снийд, която в последствие става и негов защитник. Отношенията в семейството за сериозно разклатени, след като наскоро се появиха статии в американските таблоиди, в които се твърди, че Менендес води паралелен живот като хомосекскуалист зад решетките.

Ерик Менендес

По-малкият брат от фамилията Менендес – Ерик, може да се похвали с доста по-стабилен семеен живот. През 1999 г. се венчае за приятелката си Тами в чакалнята в затвора. Двамата все още са женени. Шест години след сватбата г-жа Менендес издаде книга, озаглавена „Те казаха, че никога няма да се справим: Моят живот с Ерик Менендес”. През 2010 г. излезе и документален филм за двамата съпрузи.

Кенет Бианчи

Кенет Бианчи, по-известен като Удушвача от Хилсайд, е арестуван през 1979 г. за сексуални престъпления, след като тероризира цял Лос Анджелис в края на 70-те. Той дори убеждава своя почитателка да даде лъжливи показания в негова полза. По-късно тя е арестувана, тъй като опитала да удуши друга жена, с намерението да накара властите да мислят, че престъпленията продължават, въпреки задържането на Бианчи. През 1989 г. Бианчи се жени за Шърли Бук, с която си пише писма. Тя се ориентирала към него, след като опитала да свали Тед Бънди.

Анджело Буоно Джуниър

Анджело е братовчед и партньор на Бианчи. Жена на име Кристин Кизука му хвърля око, докато е на свиждане при мъжа си в затвора. Съпругът й е баща на трите й деца и прекарва 5 месеца в килия, съседна на тази на Буоно. През 1986 Буоно и г-жа Кизука се женят, въпреки че ужасяващото естество на престъпленията на Буоно (мъчения и сексуално насилие), го лишава от правото да изпълнява съпружеските си задължения.

Оскар Рей Болин

Касапинът Болин, който очаква екзекуция заради брутални изнасилвания и убийства на три жени в средата на 80-те, през 1996 г. се жени за някогашния си обществен защитник Розали Мартинес – майка на 4 деца и екссъпруга на виден адвокат. Сватбената церемония се провежда по телефона.

Варг Викернес

Легендата на блек метъла и човекът-банда Burzum – Варг Викернес, се жени за любимата си Мари на 15-ата година от 21-годишната си присъда за убийство. Норвежецът е осъден за убийството на китариста на друга бле кметъл група – Mayhem. Уличен е и в поругаването и запалването на няколко църкви. Сега Варг живее във Франция и има 4 деца. През 2013 г. двамата с жена му бяха арестувани по подозрение за готвен терористичен акт. В крайна сметка музикантът беше признат за виновен за подбуждане на расова омраза срещу евреите и мюсюлманите.

*По материали в американски медии.