Любителите на огнестрелни оръжия в Маями защитават правата си след нападението срещу гимназия
След всяка стрелба се подновява дебатът между тези, които искат по-строг контрол и тези, които са против
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 8
    5
САЩ, оръжие
Снимка: iStock

Пистолети, пушки, боеприпаси - всичко може да бъде открито на Оръжейния панаир, който се проведе в Маями през уикенда, дори полуавтоматичната пушка AR-15, каквато беше използвана при нападението срещу гимназия миналата седмица, при което бяха убити 17 души.

Така започва анализ на Франс прес по темата, цитиран от БТА.

55-годишният Майк Валоун си купи такава за 600 долара, за да обогати колекцията си от огнестрелни оръжия. Той вече има петдесетина.

bTV Репортерите: Eпидемия от оръжия30 000 американци умират от огнестрелно оръжие всяка година

Когато го питат защо са му толкова, той отвръща: "Защото така съм решил. Конституцията ми дава право да ги притежавам и използвам конституционното си право."

Втората поправка на Конституцията на САЩ, датираща от 18-и век, наистина гарантира правото "на притежаване и носене на оръжие".

В сряда 19-годишният Никълъс Круз откри огън по бившите си съученици в гимназията в Паркленд, на север от Маями, и уби 17 души. Той използва AR-15, оръжие, използвано и в други масови убийства: през 2017 г. по време на концерта на открито в Лас Вегас (58 убити), в църква в Съдърланд спрингс в Тексас (25 загинали) и през 2012 г. в начално училище в Нютън, щата Кънектикът (26 загинали, 20 от които деца).

Медиите "я превръщат в инструмент на злото, но тя не прави нищо сама. Нужен е човек, който да вземе пушката, да се прицели и да стреля по някого", уверява пред АФП Майк Валоун.

Психичноболните в САЩ вече ще могат да си купуват огнестрелни оръжияКонгресът отхвърли наредба от времето на Обама, която целеше да затегне контрола над продажбата на оръжие

След всяка стрелба се подновява дебатът между тези, които искат по-строг контрол - например създаването на единна система за проверка на съдебното и психиатрично досие преди всяка продажба на оръжие - и тези, които са против, на първо място изключително влиятелната NRA (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия).

Но дори най-борбените активисти против оръжията са се отказали да искат промяна на свещената Втора поправка и не се чуват политически гласове за конфискуване на оръжия.

"Фокусирането на дебата върху контрола над оръжията е грешка и това няма да спре човек, който е решен да извърши престъпление", смята Валоун, повтаряйки аргумент на прооръжейното лоби.

САЩ, където да си купиш оръжие, е като да си купиш нов телефонОръжие не може да се влиза само в държавните институции, училищата и заведенията, в които се сервира алкохол

"Имам оръжия, избрал съм да ги притежавам и нося. Но съм напълно съгласен, че не са за всеки. Трябва да има проверки за всички, както за мен в момента", казват той, докато продавачът проучва досието му на компютъра.

В САЩ за купуването на оръжие обикновено е достатъчно да имаш чисто съдебно минало. Но поддръжниците на засиления контрол смятат, че това е недостатъчно и искат да се проверяват и данни за психическото състояние купувачите. Такъв е случаят с убиеца от Паркленд, който е минал "между капките".

Стрелбата в сряда "не е нещо, свързано с огнестрелните оръжия, а проблем на психичното здраве" и младият убиец "е трябвало да бъде идентифициран в някоя база данни като човек, който има проблеми с психиката", уверява Фернандес.

Президентът на САЩ: Стрелбата в Тексас е проблем с психичното здраве, не с оръжиятаРано е веднага след нападението да се говори за контрол върху оръжията, посочи Тръмп

Оцелелите от нападението обявиха вчера, че на 24 март ще организират голям протест във Вашингтон, с искане за по-строг контрол над оръжията. Но консервативния радио коментатор Ръш Лимбо предлага по-радикално решение: да се разреши скрито носене на оръжие в университетите и колежите, за да може да се отговори на нападение.

  • 8
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре