„Изборът на македонски парламент е македонската пролет. Това е своята 1997 г.”, каза журналистът Любчо Нешков по повод новото македонско правителство на Зоран Заев.

„Три неща са важни – първо, след 27 април и „Червения четвъртък” много бързо спря бруталната конфронтация между двете основни партии. Никола Груевски спря протестите, Зоран Заев намали реториката, а президентът връчи мандата”, пояснява Нешков.

По думите му също и фактът, че Заев е поканен на среща в Брюксел с лидерите на западните Балкани също е свидетелство за ново начало за Македония.

„Зоран Заев ще управлява с две македонски партии, една от които беше съюзник на Никола Груевски”, поясни Нешков.

„Преди да бъде избран, Зоран Заев отговори на всички реплики и там имаше две ключови послания. Едното беше, че ще спре реваншизма в политиката, а другото – отговори на ВМРО-ДПМНЕ, които го попитаха как ще управлява в този парламент, той отговори „Ми, ще управляваме и с вас”, поясни Нешков.

Според Нешков конфронтация между Македония и България заради Русия няма, но отношението на руската страна към нашата съседка е различно. „Македонците не са виждали руски флаг, ако има руско влияние – то влиза през съседните държави, основно през Сърбия”, пояснява той.

По повод срещата между Владимир Путин и македонският президент Георги Иванов, на която руският президент заяви, че славянската писменост е дошла именно от македонските земи, Нешков заяви, че единствената цел на това изявление е да се запази положението, в което Македония се намира от 70 години.

„Конфронтацията с България няма да продължи”, категоричен е той и смята, че именно ние ще бъдем вратата на Македония към Европейския съюз.