Политическата криза в Ливан, съпътствана от напрежение в отношенията със Саудитска Арабия, може да има пряко отражение върху Европа, като доведе до нов бежански поток, предупреди ливанският външен министър Джебран Басил, цитиран от Франс прес.

„Дестабилизирането на Ливан би имало последици за разселените в Ливан хора и намиращите се в Ливан бежанци, които ще се окажат в още по-уязвимо положение и ще се насочат към Европа”, заяви Басил на среща в Берлин с германския външен министър Зигмар Габриел.

Либия е приела около 1,5 млн. бежанци от сирийския конфликт и Европа иска да избегне на всяка цена варианта те да заминат на Запад, предизвиквайки нова миграционна криза като тази от 2015 г.

Ливанският външен министър, който търси подкрепа след изненадващата оставка при неизяснени обстоятелства на ливанския премиер Саад Харири на 4 ноември, предупреди, че в случай на външна намеса страната му може да бъде сполетяна от съдбата на Сирия.

Тогава целият регион може да бъде „още по-дестабилизиран, както се случи със Сирия, а това имаше пряко отражение върху Германия и Европа”, отбеляза Басил.